‘SİNAN ve KORUMA’ PANELİ (09.04.2018)

430. Mimar Koca Sinan’ı Anma etkinlikleri kapsamında, Fakültemiz Sinan Amfisinde Edirne Belediyesi ve Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği işbirliğiyle ‘SİNAN ve KORUMA’ temalı bir dizi etkinlik ve panel düzenlendi. Panel, Rektörümüz Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Edirne Belediyesi Başkanı Sn. Recep GÜRKAN, Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Burcu ÖZGÜVEN, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Sn. Selçuk ÇAKIR, Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Yönetim Kurulu adına Mimar Ender ÖZDEN, Belediye ve Oda yöneticileri, basın mensupları ile Fakültemiz öğretim elemanları ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti.

 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof Dr Erhan TABAKOĞLU Mimar Sinan'ı anma etkinliğinin Sinan 'ın en önemli eserinin gölgesinde, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde gerçekleştiğini vurguladı.

 

Panelin oturum başkanlığı Fakültemiz Dr. Öğr. Üyesi Tülay CANITEZ tarafından yapıldı. Edirne Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Sn. Dinçer ASAR ‘Selimiye Camii Çevresi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Projesi’ başlıklı sunumunda Sinan’ın ustalık eseri ve UNESCO dünya mirası kapsamındaki Selimiye Camii’nin çevresine ilişkin düzenlemelerdeki çeşitli gelişmeleri özetleyerek yapılan çalışmaların ulusal bir yarışma ile başlayan sürecini, günümüzdeki durumunu ve yasal prosedürü aktardı.

 

Edirne Müze Müdürlüğü’nde Arkeolog olarak görev yapan Deniz ŞAMİLOĞLU ‘Selimiye Camii Önü Yemiş Kapanı Kurtarma Kazısı’ başlıklı sunumunda, Cami’nin güneyinde bulunan ve günümüzde yalnızca doğu duvarından izleri ayakta olan Yemiş Kapanı kazı çalışmaları ve bulguları hakkında bilgi verdi.

 

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon ABD Başkanı Prof. Dr. Can BİNAN, ‘Dünya Mirası Alanlarında Rekonstrüksiyon; Riskler ve Olasılıklar’ başlıklı konuşmasında tarihe yön veren önemli yapılara yönelik koruma müdahalelerine ve uluslararası örneklere değindi, güncel korumaya yönelik öneri ve yaklaşımlara ilişkin kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

 

Programın kapanış konuşması Edirne Belediye başkanı Sn. Recep GÜRKAN tarafından yapıldı. Etkinlik programı içinde Fakültemizde ayrıca Öğr. Gör. Soner TUNA tarafından ‘Mimar Sinan ve Selimiye’ temalı yağlı boya resim sergisi ile Mimarlık Fakültesi Öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Trakya’daki Mimar Sinan Eserlerinden Seçmeler-Çizimler’ başlıklı bir resim sergisi yer aldı.

 

Çeşitli soru ve görüşlerin ardından etkinlik katılımcılara plaketlerin takdimiyle sona erdi.

Ek Resimler
Bu içerik 26.04.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 658 kez okundu.