9. ULUSLARARASI SİNAN SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ (21-22.04.2015)

Fakültemiz Mimarlık Bölümü tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Sinan Sempozyumu, 21-22 Nisan 2015 tarihlerinde Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Açılış törenine Edirne Valisi Dursun Ali ŞAHİN, Rektörümüz Prof. Dr. Yener YÖRÜK, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süleyman PİŞKİN ile Prof. Dr. Hüseyin SARIOĞLU, Gabrova Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. D. Sc. Raycho ILARİONOV, Tuzla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver HALİLOVİĆ, Sarayevo Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa HRASNİCA, Sarayevo Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nerman RUSTEMPASİĆ, Polonya Bialystok Üniversitesi, Yunanistan Democritus Üniversitesi, İtalya Floransa Üniversitesi ile KKTC Doğu Akdeniz Üniversitelerinden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Törende Dekanımız Prof. Dr. Burcu ÖZGÜVEN, Rektörümüz Prof. Dr. Yener YÖRÜK ve Edirne Valisi Dursun Ali ŞAHİN birer sunuş konuşması yaptılar. Açılışta ‘Bosna’da Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü (Drina Köprüsü)’ başlıklı konferansında Mimar Sinan Güzel Sanatlar ve Işık Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Ataman DEMİR, Mimar Sinan’ın bu sınır ötesinde kalan ancak zamanın sınırlarını aşan eserine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Sempozyum süresince Balkan Kongre Merkezi’nde çeşitli sergi ve etkinlikler yer aldı. Bölümümüzden Mimari Proje Dersleri Öğrenci Çalışmaları sergisi, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ve Bursa Orhangazi Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü işbirliği ile  "Edirne'de Kültür Köprüsü Tasarımı" isimli workshop sonuç ürünlerinin sergisi,  Polonya Bialystok Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alexander Asanowich tarafından hazırlanan “Mimarlık ve Matematik” adlı sergi, Mehtap Kodaman ve arkadaşlarının hazırladığı “Selimiye Esintileri” resim sergisi, Eğitim Fakültesi tarafından hazırlanan Çanakkale Şehitleri adlı fotoğraf sergisi, Edirne Fotoğraf Sanatı Derneği (EFOD) slayt gösterileri ve Edirne Doğa Sporları Kulübü (EDOSK) bilgilendirme etkinlikleri gerçekleştirildi.

9. Sinan Sempozyumunun bu yılki teması “SINIRLA-MA BOUND-ARY” idi. Bu tema çerçevesinde “Tarihi Kentler, Yerel Sınırlar, Mekânsal Sınırlar, Peyzajda Sınırlar, Sanat ve Algı,  Kentsel Sınırlar, Yapısal Sınırlar, Yapıdan Mekana, Tasarım Süreci ve Sınırlar, Tasarımda Güncel Konular, Kentsel Biçimde Mekânsal Öğeler, Algı ve İklim, Sürdürülebilirlik ve Sınırlar, Sınırlar ve Çevre, Mekân ve Algı, Sınırlamada Yeni Yaklaşımlar, Yeniden İşlevlendirmede Sınırlar, Kentsel Sınırların Okunması, Kültürel Mirasta Sınırlar, Sınırlar: İç ve Dış” başlıklarıyla birinci gün dokuz, ikinci gün on iki olmak üzere toplam yirmi bir oturum düzenlendi ve oturumlarda toplam doksan iki adet bildiri sunuldu.

Prof. Dr. İlter BÜYÜKDIĞAN başkanlığında gerçekleşen ve değerlendirme konuşmalarını kapsayan kapanış oturumunda, Prof. Dr. Aleksander ASANOWICZ, Prof. Dr. Nikolaos A. LIANOS, Prof. Dr. Türkan GÖKSAL ÖZBALTA, Prof. Dr. Marcello SCALZO, Prof. Dr. Ulisse TRAMONTI ve Prof. Dr. Hülya TURGUT sempozyum temasına ve sunulan bildirilere ilişkin çeşitli görüş ve yorumlarda bulundu.

23 Nisan 2015 günü Edirne’ye komşu kentler olarak Osmanlı kültürel mirasının önemli izlerini barındıran Dimetoka ve Orestiada’ya sınır ötesi teknik gezi düzenlenerek buradaki tarihi binalar katılımcılar tarafından incelendi.


Üniversitemiz web sayfasında yer alan haber ve ayrıntıları için tıklayınız
http://www.trakya.edu.tr/news/uluslararasi-9--sinan-sempozyum-u-basladi
Ek Resimler
Bu içerik 24.04.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 1769 kez okundu.