ÜNİVERSİTEMİZİN 40. YILDÖNÜMÜNDE MİMAR SİNAN ANMA HAFTASI ETKİNLİKLERİ (08.04.2022)

Mimar Koca Sinan’ı 434. ölüm yıldönümünde, Trakya Üniversitesi’nin kuruluşunun 40. Yılı onuruna Mimarlık Fakültemiz, Üniversitemiz Osmanlı Medeniyeti Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (OSMER), Yeditepe Üniversitesi, Özbekistan Taşkent Mimarlık ve Mühendislik Enstitüsü (TIACE) ve Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği işbirliğiyle Fakültemiz Sinan Amfisinde bir dizi etkinlik ve çalıştay düzenlendi.

Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikler OSMER, Yeditepe Üniversitesi ve TIACE işbirliği ile düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Miras Çalıştayı” ile başladı. Çalıştay, OSMER Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Tülay CANITEZ ve Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu ÖZGÜVEN’in konuşmaları ile açıldı; fakültemiz öğretim elemanları ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti. “Tarihi ve Kültürel Miras Çalıştayında” Dr. Öğretim Üyesi Nilufar TUKHBOEVA Özbekistan kentlerinde korunan mimari eserler hakkında, Otabek ABDURRAZZOQOV koruma çalışmaları üzerine, Prof. Dr. A. Gülçin KÜÇÜKKAYA Osmanlı öncesi ve Osmanlı bina tipleri hakkında; Öğr. Gör. Dr. Banu GÖKMEN ERDOĞAN Edirne’deki vakıf eserlere ilişkin sunumlar yaptılar.

Çalıştayın ikinci bölümünde, Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii’nin restorasyon proje müellifi Yüksek Mimar Acar AVUNDUK fakültemiz için özel bir sunum gerçekleştirdi. Etkinlikte Edirne Kültür Müdürü Sn. Kemal SOYTÜRK ile mimarlar, öğretim elemanları ve öğrenciler yer aldılar. Selimiye Camii rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerine dair ayrıntılı bir sunum yapan Sn. AVUNDUK dört yıl süren bu önemli projenin gelişim aşamalarını açıkladı. Çeşitli soru ve görüşlerin ardından etkinlik katılımcılara Prof. Dr. Burcu ÖZGÜVEN ve Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği tarafından katılım sertifikalarının takdimiyle sona erdi.  

“Tarihi ve Kültürel Miras Çalıştayı” devam ederken diğer yandan Fakültemiz öğretim elemanları, öğrencileri ve Mimar Sinan Ortaokulu öğrencilerinin ortak çalışmalarıyla, “Eserlerinin İzinde Mimar Sinan” konulu bir atölye çalışması düzenlendi. Fakültemiz maket atölyesinde yer alan etkinlikte, Arş. Gör. Dr. Aslı ZENCİRKIRAN ve Arş. Gör. Barış KARA öğrencilere mimarlığın mesleki ve eğitim alanındaki yansımalarını açıkladı. Atölye çalışmasında, resim öğretmeni Emel SEZER rehberliğinde öğrenciler tarafından 70x100 tuval üzerine akrilik boya kullanılarak Selimiye Camii, maket tekniği ile Rüstempaşa Kervansarayı canlandırıldı; Yalnızgöz Köprüsü ise elişi tekniği ile soyut çalışma kapsamında ele alındı. Fakültemizin kent ile kurduğu toplumsal ilişkinin bir yansıması olan etkinlikte büyük usta Mimar Sinan’a ait eserlerin öğrencilere tanıtılması, mimarlık mesleğine yönelik bilgilerin aktarılması hedeflendi.

Etkinliğin sonunda Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burcu ÖZGÜVEN, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Faik KARA, Bina Bilgisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sennur AKANSEL ve Mimar Sinan Ortaokulu Müdürü Gözde DÖNMEZ ALKIŞ tarafından katılımcılara teşekkür belgeleri verildi.



Basın haber linkleri:

http://www.edirnehaber.org/haber/49108/mimar-sinan-ogrenciler-tarafindan-duzenlenen-etkinlikle-anildi.html

https://www.haberler.com/guncel/edirne-de-ortaokul-ogrencileri-mimarlik-14853239-haberi/

https://www.nasilhaber.com/haber/Edirnede-ortaokul-ogrencileri-mimarlik-fakultesini-ziyaret-etti-29332



Ek Resimler
Bu içerik 15.04.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 280 kez okundu.