TÜBİTAK 4004- “MÜHENDİS OLMAYA ADIM ADIM” PROJESİNDE “MİMARLIK EĞİTİMİ” (20.10.2018)

Yürütücülüğünü İstanbul Gedik Üniversitesi STEM Araştırma Merkezi ve Teknoloji Transfer Ofis Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ganime AYDIN tarafından gerçekleştirilen, Trakya Üniversitesinin de paydaş olduğu ve Eğitim Fakültesi Arş. Gör. Dr. Mehpare SAKA’ nın da Araştırmacı olarak görev aldığı TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi Ve Bilim Okulları Destekleme Programı tarafından desteklenen “Mühendis Olmaya Adım Adım” projesinde; Sevgi Evlerinde yaşayan 60 öğrenciye Kimya, Uzay, Tekstil, Ziraat, Çevre, Elektrik-Elektronik, Biyomedikal, İnşaat, Yazılım, Makine mühendislikleri ile birlikte Mimarlık mesleklerinin tanıtımı ve uygulamaları hedeflenmiştir.

22 Eylül 2018 tarihinde uygulamalarına başlanan projenin Mimarlık etkinliği 20 Ekim 2018 tarihinde Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesinde projeye katılan 60 ilkokul ve ortaokul öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Projenin Mimarlık mesleği tanıtım ve uygulamasında eğitmen olarak Yapı Bilgisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esma MIHLAYANLAR görev almıştır. Etkinlikte mimarların ne iş yaptığına yönelik bilgilendirmenin ardından uygulama kısmında binaların iklimsel şartlarına göre korunması ve enerji verimliliği açısından deneyimlenmesi adına bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Öğrenciler kendilerine taşıyıcı sistemleri hazır olarak verilen bina maketleri üzerinde yönlere göre duvar ve pencere yüzeylerini tamamlamışlar ve temelden çatıya kadar binanın korunmasına yönelik olarak gerçekleştirilen ısı ve su etkilerine karşı önlemleri kendi yaratıcıklarıyla birlikte uygulamışlardır. Ayrıca çatı vb yüzeylerde de güneş enerjisinden faydalanmak için güneş panelleri oluşturmuşlardır.

Çalışmada öğrencilerin mimarlık mesleğini tanımalarının yanında dış etkilerden korunmuş, enerji verimli ve temiz enerji kaynaklarından faydalanan bir bina oluşturulması deneyimi sağlanmıştır. Ayrıca Kent içinde Selimiye Cami, II. Beyazıd Külliyesi gibi önemli mimari eserler ile Trakya Üniversitesi Karaağaç kampüsüne yapılan gezide öğrenciler bilgilendirilmiştir.

Ek Resimler
Bu içerik 25.11.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 885 kez okundu.