TARİHİ KENT MERKEZİNDE İŞLEV ÇALIŞTAYI YAPILDI (28.02 – 01.03.2024)

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şubesi ile Edirne Valiliği Çevre Vakfı işbirliğinde düzenlenen ‘Tarihi Kent Merkezinde İşlev Çalıştayı’, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim elemanlarından Dr. Onur ŞUTA, Dr. Aslı ZENCİRKIRAN ve Dr. Saygın ALKAN’ın koordinatörlüğünde Mimarlık Bölüm lisans öğrencilerinin katılımıyla tamamlandı. Çalıştayda Edirne’nin geleneksel mahallelerinden Dilaverbey ve Babademirtaş’ta toplam on konutun röleveleri üzerinden işlev önerileri hazırlandı. Çalışmalarda Karanfiloğlu ve Kaleiçi semtlerinde tarihi konutların benzerlik ve farklılıkları, mahalle içi ilişkileri, geçmişe dair demografik özellikleriyle birlikte analiz edildi. Çalıştay sırasında sokak-mahalle dokusunu ön plana alan koruma anlayışına ağırlık verildi; konutların çevre analizleri, plan özellikleri ve sosyolojik altyapı da dikkate alınarak yapılan öneriler maketler üzerinden sergilendi.
Konutların yeniden işlevlendirme önerileri, öğrenciler tarafından eğitim, sergi ve satış birimleri, kreş, ofis birimleri, basımevi, sinema ya da kent kültürünü yansıtan yapılar gibi çeşitli perspektifler üzerinden yapıldı. Değerlendirilen konutlar arasında, ekonomi yazarı Gila Benmayor’un annesinin doğduğu tarihi konak da yer aldı.
01 Mart Cuma günü yapılan kapanış sergisine Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi ZAFER, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Burcu ÖZGÜVEN, Edirne Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Gökhan AYGÜN, İnşaat Mühendisi Osman Berker GÜMÜŞ,  Çevre Vakfı Müdürü Y. Mim. Burak HESAPÇIOĞLU ile Mimarlık Fakültesi öğretimelemanları ve öğrencileri katıldı. Öğrencilere katılım belgelerini Prof. Ahmet Hamdı ZAFER ile Prof. Dr. H. Burcu ÖZGÜVEN verdi. İnş. Müh. Gökhan AYGÜN, Mimarlık Fakültesi’nin dış paydaşlarından biri olarak mimarlık öğrencilerinden en önemli beklentinin konutların değerlendirme aşamasında  etik değerlerin korunması olduğunun altını çizdi.
Ek Resimler
Bu içerik 02.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 238 kez okundu.