4. ULUSLARARASI KÜLTÜR MİRASI ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ (05-16.09.2022)

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından 2017 yılından beri düzenlenen “Edirne Açıkhava Amfisi Geleceğin Mimarlarını Yetiştiriyor: Kültür Mirası Çalıştayı” sona erdi. 2019 yılında kapılarını yurt dışındaki üniversitelerin mimarlık fakülteleri öğrencilerine de açan çalıştay İsveç, Kosova, Portekiz, Kuzey Makedonya ve Mısır başta olmak üzere Avrupa ve dünyanın farklı ülkelerinden önemli sayıda katılımcıyı ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen mimarlık öğrencilerini, “açık hava amfisi” Edirne’de buluşturdu.

Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde bu yıl dördüncüsü organize edilen “Kültür Mirası Çalıştayı”nın teması “Kültür Rotası” olarak belirlendi. Kültür rotası kavramından yola çıkarak öğrenciler, Edirne’nin kültürel rotalarının izlenmesi ve farklı kültürel rotaların oluşturulması ile ilgili çalışmalar gerçekleştirdi. Çevrim içi eğitimlerin, teknik gezilerin ve atölye çalışmalarının gerçekleştiği çalıştaya Avrupa ve Balkan ülkeleri ile birlikte Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 34 mimar adayı katıldı.

İki hafta boyunca devam eden çalıştayın ilk haftasında Portekiz, Mısır, İsveç, Kuzey Makedonya ve Türkiye’den alanında uzman akademisyenler tarafından kültür mirası kavramı, Dünya’dan kültür rotası örnekleri ve Edirne’nin kültür mirasına yönelik çevrim içi eğitimler verildi. Katılımcıların Edirne’ye gelmeden önce kenti farklı yönleriyle tanımalarını ve anlamalarını hedefleyen çevrim içi eğitimlerin ardından çalıştay, yüz yüze gerçekleştirilen etkinlik ve programlarla devam etti.

Yurt içi ve yurt dışındaki farklı mimarlık fakültesinden gelen öğrenciler, şehrin tarihi mekânlarını ve kültür rotalarını gezerek atölye çalışmaları için bilgiler topladı. Teorik bilgilerin yanı sıra teknik geziler ile Edirne’nin kültür varlık ve mirası hakkında detaylı bilgiler edinen öğrenciler, Beykent Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Nilay Evcil, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim elemanı Dr. Zeynel Abidin, Trakya Üniversitesi öğretim elemanları Dr. Öğretim Üyesi Gildis Tachir ve Yaşagül Ekinci’nin atölye yürütücülüğü ile farklı fikir projeleri geliştirdi.

Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen “Uluslararası Kültür Mirası Çalıştayı” belge takdim ve kapanış töreni gerçekleştirildi. Çalıştaya katılan öğrenciler ve akademisyenler, belgelerini Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Burcu Özgüven ve Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Semiha Kartal’dan aldılar. 

Basında Kültür Mirası

https://www.edirneahval.com/uluslararasi-kultur-mirasi-calistayi-sona-erdi

http://www.edirne.gov.tr/valimiz-sn-h-kursat-kirbiyik-trakya-universitesi-tarafindan-duzenlenen-4-uluslararasi-kultur-mirasi-calistayi-kapanis-torenine-katildi

Ek Resimler
Bu içerik 04.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 336 kez okundu.