2. MİMARLIK VE ENERJİ ÇALIŞTAYI, MİMARLIK FAKÜLTESİ EV SAHİPLİĞİ’NDE GERÇEKLEŞTİ (13-14.10.2022)

“Sıfır Enerjili Binalar ve İklim Değişikliği” temalı çalıştayın ilk gününde,  farklı disiplinlerden akademisyenler ve sektörden uzmanlar, Sıfır Enerjili Binalar ve İklim Değişikliği temalarında sunumlar yaparak öğrencileri bilgilendirdi.  Çalıştayın ana hedefi; Mimarlık Bölümü öğrencilerinin küresel iklim değişikliği konusunda farkındalıklarını arttırarak tasarım yaklaşımlarında sıfır enerjili binalara yönelik bütüncül bakış açısı benimsemelerini sağlamaktı.

Bu amaçla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. H. Murat GÜNAYDIN’ın keyifli ve ilham verici açılış konuşmasıyla başlayan ilk gün, Özyeğin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Pınar MENGÜÇ, Balıkesir Üniversitesi dekanı Prof. Dr. Türkan GÖKSAL ÖZBALTA ve yine İTÜ’den Prof. Dr. Alpin KÖKNEL YENER’in sunumlarıyla devam etti. Sürdürülebilir enerji, enerji etkin aydınlatma ve enerji etkin mimari uygulamalar konularına değinen sunumlar ile iklim değişikliğine karşı sıfır enerjili binaların önemine vurgu yapılarak, genç mimarların bina tasarımında enerji etkin yaklaşımları kullanması gerektiği aktarıldı.

Ayrıca Edirne Valiliği İl Enerji Yöneticisi Gülseren ŞARE, ÇEDBİK Derneği’nden Yüksek Mimar Ebru ÜNVER KARAER, DAIKIN firmasından Yüksek Makina Mühendisi Arslan Çağlayan GÜREL ve REYNAERS Aluminium firmasından Endüstriyel Tasarımcı Ebru YALÇIN ve Mimar Selin ŞENEL, kendi çalışma alanları üzerinden kullanıcı konforundan ödün vermeksizin binalarda kullanılan enerjiyi azaltmaya yönelik çeşitli uygulama, sistem ve malzemeler konusunda sunumlar gerçekleştirdi.

Yoğun bilgi aktarımıyla devam eden birinci günün ardından, ikinci gün saat 09:00’da alan gezisiyle başladı. Öğrencilerden, Mimarlık Fakültesi binası güneyinde yer alan atıl alanda; hem enerji etkin uygulamaların aktif kullanıldığı hem de kültürel mirasa saygı duyan ve vurgulayan sıfır enerjili bir yapı tasarlamaları istendi. Öğrenciler ve hocalar gruplar halinde gün boyu bu problem üzerine çözümler üreterek, mimarlık fakültesi öğrencilerine yönelik işlevleri kendilerinin belirlediği enerji etkin binalar tasarladılar. Gün sonunda öğrenciler, çalıştay çıktısı olarak ürettikleri tasarımları tüm katılımcılara sunarak yorumları aldılar. Teşekkür belgelerinin dağıtımı ve anı fotoğraflarıyla çalıştay sonlandı.

Ek Resimler
Bu içerik 21.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 307 kez okundu.