"Edirne İli Osmanlı Dönemi Yapılarında Yeniden İşlevlendirme Çalıştayı" gerçekleştirildi.

09-11.Mayıs.2013 tarihlerinde Hacettepe Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü ve Trakya Üniversitesi Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı bölümleri arasında “EDİRNE İLİ OSMANLI DÖNEMİ YAPILARINDA YENİDEN İŞLEVLENDİRME” Çalıştayı düzenlenmiştir.

Çalıştay Selimiye Camii ve II. Bayezit Külliyesi’ne yapılan teknik geziler, inceleme, araştırma çalışmaları ve bu yapılarla ilgili bilgilendirme sunumlarıyla başlamıştır.

Çalıştayın uygulama bölümü kapsamında Mimarlık Fakültesi binası uygulama alanı olarak seçilmiş, fakültenin belirlenen bölümlerinde (plan 1) yeniden işlevlendirme çalışması yapılmıştır.

Plan 1

Mimarlık, iç mimarlık ve peyzaj mimarlığı öğrencileri ortak çalışacakları beş gruba ayrılarak atölyeler belirlenmiş, her atölye mimar, iç mimar ve peyzaj mimarlarından oluşan yürütücüleri ile birlikte çalışma alanlarını gezerek uygulamaya başlamışlardır. Mekanlar gruplarca gezilirken, öğrencilerin mekanları hissetmesi, fiziksel özelliklerle birlikte mekanın nasıl yaşadığının ve nasıl algılandığının sorgulanması da sağlanmıştır.

Gruplar çalışma alanlarında yeterli incelemeleri yaptıktan sonra atölyeler çıkış noktalarını oluşturacak kavramları belirleyip, 17.30 ‘a kadar yoğun bir üretim süreci içine girmişlerdir. Gün sonunda da ortaya çıkan öneri ve ürünleri sergileyerek, öğrenciler yaptıkları çalışmaları anlatmış, yürütücülerle birlikte ürünler tartışılmıştır.

“EDİRNE İLİ OSMANLI DÖNEMİ YAPILARINDA YENİDEN İŞLEVLENDİRME” Çalıştayı sonucunda;

- Farklı disiplinlerden gelen öğrenciler ve yürütücüleri birlikte çalışma ortamı bulmuş, farklı bakış açılarını görme ve üzerinde tartışma şansı yakalamışlardır.

- Öğrenciler grup çalışması içinde yer alarak iş bölümü, birlikte karar verme, ortak uygulama yapma vb. konularında deneyim kazanmışlardır.

- Öğrenciler tarihi bir yapıya yeniden işlev verirken

-Neredeyim?

-Yapı / mekan bana ne anlatıyor?

-Gereksinimler neler?

-Ne yapabilirim?

Sorularına da yanıtlar vererek, çalıştıkları yapıyı ve kendilerini sorgulama olanağı bulmuşlardır.

Çalıştay, ortak yapılan değerlendirmenin ardından katılım belgelerinin verilmesi, bir sonraki devam çalıştayının yerinin ve zamanın belirlemesi ve karşılıklı iyi dileklerle sona ermiştir.

Bu içerik 10.05.2013 tarihinde yayınlandı ve toplam 1523 kez okundu.